Heemkunde

Veldeke Pluum 2018 voor Frits Criens


De Veldeke Pluum 2018 gaat dit jaar naar Frits Criens. Frits is een schrijver en dichter. Van zijn vak is hij docent Nederlands. Hij komt uit Haelen en schrijft in het Haelens dialect, maar ook in het Nederlands. Hij schrijft toneelstukken, romans, dichtbundels en had jarenlang een populaire dialectcolumn in het Dagblad de Limburger.

In 2016 verdween zijn dialectcolumn uit de krant. De formule was volgens de krant uitgewerkt. Er volgden protesten van schrijvers en fans, maar ook van Veldeke. Niets mocht baten. De krant, die zich presenteert als ‘de Limburger’ ging zich op een andere manier profileren.

Frits zelf bleef echter niet bij de pakken neerzitten en hij schrijft elke week, elke dinsdag een nieuwe verse column op zijn eigen website: www.fritscriens.com
Hij hoopt hiermee zijn vaste lezers een plezier te doen en te boeien. Ook op de Veldeke website (www.veldekeremunj.nl) staat een koppeling om rechtstreeks uit te komen op site van Frits om zijn column Modertaal te kunnen lezen.

Frits ontvangt deze Pluum voor zijn werk als columnschrijver van Modertaal, de taal van ’t Geveul. de taal die baby’s al herkennen als ze nog veilig in de moederbuik zitten. Een column waarin hij gewone dagelijkse dingen uit het leven beschrijft. Zijn vrouw Ellie speelt in deze columns een soort alter ego, die hem voortdurend op het rechte pad moet houden. Eigenlijk verdient Ellie hiervoor ook een Pluum.

Op zaterdag 10 maart jl. op het Halfvastesjpektakel van Veldeke in Aad Remunj aan de Kapel in ’t Zand in Roermond werd Frits in het zonnetje gezet en hem de Veldeke Pluum 2018 overhandigd.
|Doorsturen

Agenda>>> Klik hier voor de complete Agenda.Ingezonden Jouw nieuws

Aanbiedingen!

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  te koop zwembad robot

  Te koop wegens geen zwembad meer een gebruikte zwembad robot met 10 meter aanzuig slang is +/- 5 jaar oud , made in switserland , binnenwerk geheel van rvs voor een filmpje kijk bij google eens bij gaby & daniel strausak nieuw prijs +/- 1000 euro bieden vanaf 500 euro bij verzenden kosten koper Lees meer
 • Headline 1

  2 ns treinkaartjes

  2 ns treinkaartjes geldig t/m 31 juli 2018 ook in de spits Lees meer
 • Headline 1

  pantys leggins

  panty's en leggings in verschillende maten en verschillende kleuren. maat 38-46. 1 euro per stuk.c Lees meer
 • Headline 1

  vishengel

  Te koop, 1 spin spro prestige 2,70-85gr hengel, €50. en 1 Rozemeijr Jerk Buck 2,10-50-70gr woven carbon €40 beiden als nieuw, alleen ophalen Lees meer
 • Headline 1

  salontafel

  Aangeboden een nieuwe salontafel , licht beuken met een hardglazen blad. Afmetingen 110x68x45 cm Lees meer

Laatste reacties